Zóna Remix jako samostatný funkční celek v harmonii s okolním prostředím.

Naším cílem je vytvořit ekonomicky funkční komunitu – společenství, které svou činností, jednotným marketingem a spoluprací jednotlivých členů společenství umožní obživu všem členům společenství přímo v místě. Aktivně se zapojujeme do lokálních struktur s cílem podpořit rozvoj regionu.



Zavádíme LETS uvnitř Zóny Remix a po jeho osvědčení budeme tento systém rozšiřovat i vně našeho společenství .

LETS je zkratka anglického "local exchange trading systems", což lze do češtiny přeložit jako "obchodní systémy místní měny. Setkat se lze i s překladem "systémy místního výměnného obchodu", ale i s pojmem "kruh výměn".

LETS je alternativní ekonomický (resp. obchodní) systém, který má za cíl napomoci místnímu obchodování. Tvoří ho skupina lidí, kteří k obchodování mezi sebou nepoužívají normální měnu (např. koruny), ale měnu vlastní, takovou, kterou si sami vytvořili.


Kromě čistě ekonomických výhod, které může LETS lidem přinést, bývají také často zdůrazňovány psychologické či sociologické aspekty: díky LETS poznávají lidé nové přátele, více se začleňují do místní společnosti,...

Více na : http://lets.ecn.cz


Funkční využití budov Zóny Remix.


Budova řemesel 1 + 2

Truhlárna, zámečnická dílna s kovárnou, keramická dílna, čalounictví, dílna pro revitalizaci a redesign použitého nábytku a bytových doplňků.

Řídíme se filosofií že není třeba neustále vyrábět nové věci, a tím zatěžovat nesmyslně životní prostředí, ale stačí vdechnout nový život věcem již vyrobeným, obnovit jejich funkčnost a jejich estetické kvality a mohou sloužit a přinášet radost nadále a to i tím že se na jejich revitalizaci podílejí například přímo jejich noví majitelé. Navracíme se ke starým osvědčeným technologiím našich předků, které svou jednoduchostí a prostotou výroby a užívání přinášejí svěží vítr do jejich každodenního využívání a tím přispívají uvědomění si starých pravd a základních hodnot lidství.

/ dřevěné a keramické výrobky , drátenictví, výroba hliněných kamen a pecí, zpracování ovčí vlny, o kterou v současné době nikdo nejeví zájem …atd. atd. / Vznikne zde bezbarierová chráněná dilna.


Budova bývalého kravína . - prodejní galerie + bylinková čajovna s veřejnou knihovnou a studovnou.

na ploše více než 450m2 vzniká prodejní galerie spojená s bylinkovou čajovnou.

V tomto prostoru máme možnost prezentovat a prodávat své výrobky, ale i výrobky spřátelených spolků , výtvarníků, , místních výrobců a producentů lokálních s naší filosofií spřízněných produktů.

Funkční propojení této prodejní galerie s bylinkovou čajovnou nám umožní prostor využívat i pro různé společenské akce, setkání , atd.

Tento obchod bude mít i svou virtuální podobu na internetu s možností zásilkového prodeje.

Sortiment :

knihy :- literatura pro duchovní rozv

oj, literatura o zavádění a využívání metod v souladu

s naší životní filosofií do praxe : permakultura, alternativní zdroje energie, alternativní stavitelství atd.

- krásná literatura

výrobky :

- revitalizovaný nábytek, svítidla , bytové doplňky

- předměty denního užívání

- oděvy

- keramika

- praktické výrobky ze dřeva

- naše vlastní zemědělské produkty a výrobky z nich

- výtvarná díla / sochy , obrazy, fotografie , šperky atd. /

- výrobky z ovčí vlny

- atd.


Budova Sýpky

Budovy bývalé sýpky oplývá nádhernou, silnou pozitivní tvůrčí energií , spolu se zámkem se nachází na energetickém zlomu na opukové skále, Její sklepní prostory jsou v ní vytesané ,podlaha sklepních prostor je více než 6 metrů pod povrchem okolní půdy.


V těchto podzemních prostorách již fungují energetické lázně Zóny Remix, prostor pro meditace , ozdravné pobyty a čerpání energie. Stabilní teplota 8 stupňů celsia ve všech ročních obdobích a vyšší vlhkost vzduch způsobená podzemní protékající vodou vytváří z těchto prostor unikátní místo pro ozdravné pobyty .

V přízemí budovy vzniká relaxační centrum pro masáže a jiné ozdravné terapie s vodními a zvukovými lázněmi a spolu s podzemím sýpky tak tvoří funkční celek pro činnosti vedoucí k znovuzískání životní energie a harmonizaci vnitřního prostředí člověka.

V horních patrech Sýpky vzniknou byty a ateliery.


Zámek .

V budově zámku již fungují ubytovací prostory pro stálé osadníky Zóny Remix i pro její návštěvníky.

V přízemí zámku se v současné době rekonstruují prostory společné kuchyně a jídelny která do otevření galerijních prostor v bývalém kravíně bude sloužit i jako s čajovna , obchůdek a galerie pro návštěvníky Zóny Remix , před zámkem pod starobylou lípou vzniká terasa pro letní posezení .


V původní zámecké kuchyni vzniká prostor pro zpracování našich zemědělských produktů a realizaci workshopů se zaměřením na zdravou výživu , zpracování potravin atd.

Velká obnovená prostora spižírny sloužící jako přírodní chladnička , příruční sklep pod zámeckou kuchyní a obrovský sklep pod zámkem nám umožňují naše potravinové výrobky skladovat po dlouhou dobu bez jakýchkoli energetických nároků.

Podkroví zámku svou dispozicí , přímo vybízí pro vestavbu bytových jednotek.

Okrasná zahrada zámku poskytuje prostor pro regeneraci duševní pohody.


Krechty – budoucí skleníky.

Ze dvou bývalých budov krechtů , které dříve sloužily k sezónnímu skladování zemědělských produktů vzniknou dva velké skleníky umožňující nám pěstovat zeleninu v takovém množství, že jsme schopni nejen pokrýt spotřebu obyvatel Zóny Remix, ale přebytky prodávat a tím vytvořit významný zdroj příjmů pro společenství .


Konírna

Přízemí této budovy je určeno pro vybudování prostoru pro skupinové terapie, divadelních a jiných workshopů.


Divadlo.

Multifunkční divadelní prostor s kapacitou větší než 200 diváků.

Tento prostor vzniklý přestavbou bývalé stodoly určený k pořádání divadelních , filmových představení , konferencí atd. , nám rovněž mimo jiné umožní i smysluplné propojení s kulturním životem v regionu, jehož se chceme stát významnou součástí.


Školka - objekt LOĎ .

Na začátku sadu a zahrady se nachází technologický objekt jehož přestavbou vznikne prostor pro alternativní školku Waldorfského typu. Jeho poloha v zelení na okraji Zóny je přímo ideální pro tento záměr. Současná dispozice nás inspirovala k jeho výtvarnému pojetí připomínající loď s kapitánským můstkem, systémem lávek atd.

Provozování této školky nám také umožní zapojit se v širším kontextu do životu regionu.


Ubytovací kapacity :

Ve všech objektech určených pro společné využití jsou rozsáhlé půdní prostory. Jejich přestavbou vzniknou rozsáhlé ubytovací kapacity pro návštěvníky Zóny .


Permakulturní zahrada a sad , chov domácího zvířectva.

Dostatek volných prostor, zemědělské půdy, pastvin a zahrad, dává možnost vyprodukovat zemědělské produkty pro pokrytí spotřeby všech obyvatel Zóny Remix. Chov hospodářských zvířat pro mléko , vejce, vlnu atd. Pár tažných koní nahradí potřebu nákladního automobilu při rekonstrukci budov obdělávání půdy , svozu dřeva z lesů atd. Koně se dají také využít i pro hypoterapii, která by měla být součástí ozdravných pobytů.


Alternativní stavitelství:

Na pozemcích Zóny Remix vzniknou v rámci workshopů mimo jiné i modelové stavby alternativních domů těchto typů :


Cal-Earth .....Eco-Dome


Earth ship



Energie :

Realizací a promyšleným využíváním alternativních zdrojů energie se dá dosáhnout, při minimálních vstupních nákladech, maximální nezávislosti na vnějších zdrojích energie.

Větrná energie

Geotermální energie

Sluneční energie

Voda z vlastního vrtu

Čerpadlo s pohonem na větrnou energii bude napájet rybníček a systém kanálů zavlažující celý prostor Zóny Remix.

Současným základem ekologického vytápění objektů v Zóně Remix je používání palivového dřeva,, které máme k dispozici za pomoc v lese , vysazování nových stromů atd. Počítáme s výsadbou vlastního lesa pro těžbu palivového dřeva.


Ekologie provozu:

Základem je používání jen ekologických prostředků a produktů.

Kazetové ekologické WC pro každou bytovou a jinou jednotkou v Zóně bude samozřejmostí.

Zbytek odpadních vod nezatížených chemickými látkami spolehlivě vyčistí kořenová čistička odpadních vod .

No comments:

Post a Comment